CLOSE
MENU

Computer Vision Syndrome

Είναι πλέον κοινό μυστικό πως η πολύωρη ενασχόληση με ψηφιακές συσκευές όπως Η/Υ, smartphones, tablets, παιχνιδομηχανές, μπορεί να οδηγήσει σε οπτική κόπωση και όχι μόνο, το οποίο αναφέρεται στην σύγχρονη βιβλιογραφία ως CVS.

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη του συνδρόμου αυτού είναι μεταξύ άλλων τα ξηρά μάτια, η θολή όραση, η δυσλειτουργία της προσαρμογής (όπως η καθυστέρηση της εστίασης – accommodative lag), οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα.

Για την πρόληψη και την ανακούφιση του εν λόγω συνδρόμου θα πρέπει να κάνουμε συχνά διαλλείματα ανά 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα και να κοιτάμε πέραν των έξι μέτρων ούτως ώστε να βοηθήσουμε τα μάτια να χαλαρώσουν από την κοντινή εργασία. Η οθόνη θα πρέπει να είναι σε απόσταση 50 cm και το πάνω μέρος της να είναι στο ύψος των ματιών. Τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται σε μικρού βαθμού αμετρωπίες ή/και αστιγματισμού. Εάν υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα θα ήταν σοφό να γίνει μια λεπτομερής εξέταση των ματιών ούτως ώστε να διευκρινιστεί το είδος του διαθλαστικού σφάλματος και να διορθωθεί στο ακέραιο.

Σημαντική συνεισφορά στο κομμάτι της πρόληψης διαδραματίζει ο τρόπος που θα διορθώσουμε το διαθλαστικό μας σφάλμα. Υπάρχουν πολλές γνωστές λύσεις για να διορθώσουμε με γυαλιά οράσεως. Οι φακοί επαφής όμως, αποτελούν συχνά θέμα ταμπού για την χρήση τους με ψηφιακές συσκευές. Την σημερινή εποχή έχουμε νέες τεχνικές και υλικά προς όφελος των χρηστών και τον εφαρμοστών. Στα υλικά αρκεί να θυμίσουμε ότι η νέα γενιά φακών επαφής εστιάζει στην διαβρεκτικότητα και ακεραιότητα της επιφάνειας καθώς και στην διατήρηση της υγρασίας καθόλη την διάρκεια της χρήσης. Οπτικά έχουν γίνει επίσης αρκετά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η εισαγωγή της διόρθωσης των σφαιρικών εκτροπών του φακού καθώς επίσης και των εγγενών εκτροπών στον μέσο όρο του ανθρώπινου πληθυσμού. Σε έρευνα του 2009 αναγνωρίστηκε η επίδραση που μπορεί να έχει η μη διόρθωση των σφαιρικών εκτροπών στην ορθή λειτουργία της προσαρμογής (αύξηση του χρόνου απόκρισης της προσαρμογής). Σε νέα έρευνα που διεξήχθη σε 24 χρήστες φακών επαφής, συμπτωματικούς στο CVS, οι οποίοι χρησιμοποίησαν φακούς επαφής με διόρθωση των σφαιρικών εκτροπών εγγενών και επιφανείας τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Δύο στους τρεις είπαν πως μειώθηκαν τα συμπτώματα οπτικής κόπωσης σε σύγκριση με τους συμβατικούς φακούς επαφής. Δήλωσαν επίσης πιο παραγωγικοί κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Την σημερινή εποχή οι ψηφιακές συσκευές γίνονται ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Για το λόγο αυτό οι οπτικές απαιτήσεις αυξάνονται δυσανάλογα, διαφορετικές γωνίες όρασης, γρήγορες εναλλαγές, χαμηλή συχνότητα βλεφαρισμού είναι κάποιες από τις κυριότερες. Η υπερβολική χρήση αυτών των συσκευών βαραίνει ως επί το πλείστων την προσαρμογή του ματιού. Η χρήση φακών επαφής με διόρθωση των σφαιρικών εκτροπών βελτιώνει τον χρόνο απόκρισης της προσαρμογής και σε συνεργασία με τα νέα υλικά προσφέρει στο σύνολό της μια πιο άνετη εμπειρία όρασης απέναντι σε ψηφιακές συσκευές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα τα ήδη γνωστά οφέλη των φακών επαφής (μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, ευκολία στις εναλλαγές της όρασης).