CLOSE
MENU

Καταρράκτης

Με την ηλικία, οι αλλαγές που συμβαίνουν στον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καταρράκτη ή σε απώλεια της καθαρότητας του φακού. Και αφού ο φακός δεν είναι πλέον τόσο εύκαμπτος ή τόσο καθαρός όσο πριν, το μάτι αδυνατεί να εστιάσει σωστά το φως.

Πού οφείλεται ο καταρράκτης;

Aν και ο καταρράκτης μπορεί να εμφανισθεί ως αποτέλεσμα άλλων οφθαλμικών ασθενειών, στην πλειονότητά τους οι περιπτώσεις καταρράκτη αναπτύσσονται με την ηλικία. Πράγματι, στην ηλικία των 65, πολλοί από μας αναπτύσσουμε καταρράκτη.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες, λιγότερο γνωστές αιτίες καταρράκτη, μεταξύ των οποίων είναι η κληρονομικότητα, συγγενείς παθήσεις, χρόνιες νόσοι, όπως ο διαβήτης, υπερβολική χρήση στεροειδών και ορισμένοι τραυματισμοί στα μάτια.

Συμπτώματα του Καταρράκτη

Αρχικά, τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ανιχνεύσιμα ή πολύ ελαφρά. Παρόλα αυτά, η παραμικρή μεταβολή που διακρίνουμε στην όραση θα πρέπει να είναι αιτία ανησυχίας και θα πρέπει να την θέτουμε υπόψιν του επαγγελματία στην φροντίδα της όρασης που μας παρακολουθεί. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Nεφελώδη ή θολή όραση
  • Ευαισθησία στο φως και θάμβος
  • Ανάγκη για συχνές αλλαγές στην συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής
  • Φτωχή νυχτερινή όραση
  • Τα χρώματα φαίνονται αλλαγμένα και θαμπά
  • Διπλωπία σε ένα μόνο μάτι

Αντιμετώπιση του Καταρράκτη

Αν και δεν υπάρχουν τρόποι πρόληψης για τον καταρράκτη, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε το σχηματισμό του. Πρόκειται για παράγοντες στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία και την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος.

Στις περιπτώσεις καταρράκτη, όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια, η όραση μπορεί να βελτιωθεί ελαφρά με την χρήση μορφών διόρθωσης της όρασης. Βέβαια, στα τελευταία στάδια, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Ευτυχώς, η χειρουργική έχει αποδείξει ότι είναι άκρως επιτυχής στην αφαίρεση του καταρράκτη. Κατά την διάρκεια της επέμβαση, ο γιατρός σας θα αντικαταστήσει τον φυσικό φακό του ματιού σας με έναν ενδοφθάλμιο φακό (ΙΟL).

Υπάρχουν τρεις καθιερωμένες μορφές φακών που τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις καταρράκτη: ο τυπικός μονοεστιακός ενδοφθάλμιος φακός (IOL), ο τυπικός πολυεστιακός ενδοφθάλμιος φακός (IOL) και ο προσαρμοστικός:

Ένας τυπικός μονοεστιακός ενδοφθάλμιος φακός είναι ένας σταθερά προσαρμοσμένος φακός (δεν μπορεί να μετακινηθεί), ο οποίος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να παρέχει βελτιωμένη όραση σε μία απόσταση (συνήθως μακριά). Το ενδεχόμενο μειονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι μετά το χειρουργείο, είναι πιθανόν να υφίσταται η ανάγκη χρήσης φακών για την κοντινή και την ενδιάμεση όραση, ακόμη και αν ο ασθενής πριν το χειρουργείο δεν χρησιμοποιούσε φακούς.

Οι πολυεστιακοί ενδοφθάλμιοι φακοί χρησιμοποιούν πολλαπλές οπτικές ζώνες, οι οποίες είναι δομημένες εντός του φακού, έτσι ώστε να προσφέρουν όραση σε ποικίλες αποστάσεις. Είναι ακριβώς όπως οι δακτύλιοι ενός στόχου σκοποβολής, με κάποιους από τους δακτυλίους να προορίζονται για τη μακρινή όραση, ενώ άλλοι να χρησιμοποιούνται για την κοντινή όραση, όπως αν είχαμε ένα διπλεστιακό ή τριπλεστιακό ενδοφθάλμιο φακό μέσα στο μάτι. Ένας πολυεστιακός φακός προβάλλει πολλαπλές εικόνες, απαιτώντας από τον εγκέφαλο την προσαρμογή στις διαφορές. Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν δυσκολίες προσαρμογής για να βλέπουν με τον τρόπο αυτό. Επιπροσθέτως, η ενδιάμεση όραση (στο μήκος των βραχιόνων) μπορεί να είναι προβληματική, γιατί η τεχνολογία είναι σχεδιασμένη επικεντρώνοντας στην κοντινή και την μακρινή όραση, αποκλείοντας την ενδιάμεση όραση. Με τους πολυεστιακούς ενδοφθάλμιους φακούς οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν ζητήματα θάμβους και άλω, ιδιαίτερα όταν οδηγούν την νύχτα.

Ένας προσαρμοστικός ενδοφθάλμιος φακός είναι σχεδιασμένος να "κάμπτεται" ή να "προσαρμόζεται" χρησιμοποιώντας τους φυσικούς μυς των ματιών για να εστιάζουν σε αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις, παρέχοντας ένα πληρέστερο και πιο φυσιολογικό εύρος όρασης. Ο Crystalens της Bausch + Lomb είναι ένα εμφύτευμα τεχνητών φακών, ο οποίος, αντίθετα από έναν τυπικό ενδοφθάλμιο φακό, μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τον καταρράκτη όσο και την πρεσβυωπία του ατόμου —απώλεια κοντινής και μακρινής όρασης. Πιθανόν στα σαράντα σας να παρατηρήσατε ότι αρχίσατε να χάνετε εν μέρει την πολύ κοντινή όραση και αρχίσατε να χρησιμοποιείτε γυαλιά ανάγνωσης. Ο Crystalens όχι μόνο αντιμετωπίζει τον καταρράκτη σας, αλλά σας παρέχει ένα πιο φυσιολογικό εύρος όρασης. Το επιτυγχάνει αναπαράγοντας μια προσαρμογή παρόμοια με εκείνην του φυσικού φακού των ματιών σας. Ο μοναδικός στο είδος του Crystalens είναι σχεδιασμένος ώστε να σας επιτρέπει να απολαμβάνετε δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η οδήγηση αυτοκινήτου.