Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση που προκαλείται από τον ανώμαλα σχηματισμένο κερατοειδή, ο οποίος εμποδίζει την ορθή εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Στην πάθηση του κερατόκωνου, ο, φυσιολογικά στρογγυλός κερατοειδής, λεπταίνει και καθίσταται κωνοειδής, με αποτέλεσμα θολή όραση και ευαισθησία στο έντονο φως.

Ποιά τα αίτια του Κερατόκωνου;
Τα αίτια που προκαλούν τον κερατόκωνο δεν είναι γνωστά, παρ΄ό,τι οι ειδικοί έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να τον συνδέσουν μεταξύ άλλων με προϋπάρχουσες παθήσεις, κληρονομικότητα, αλλεργίες και με το τρίψιμο των ματιών. Είναι μια σταδιακά, βραδέως εξελισσόμενη νόσος, η οποία συνήθως εμφανίζεται στο τέλος της εφηβείας ή σε νέους 20άρηδες και ενδέχεται να επιδεινώνεται αργά επί σειρά ετών..

Συμπτώματα του Κερατόκωνου
Στα πρώτα στάδια της νόσου, ο κερατόκωνος προκαλεί ελαφρά θολή όραση και αυξημένη ευαισθησία στο έντονο φως. Καθώς επιδεινώνεται (εντός 10 - 20 ετών) η όραση του πάσχοντος παραμορφώνεται σταδιακά.

Ο επαγγελματίας στην φροντίδα της όρασης μπορεί να ανιχνεύσει τον κερατόκωνο μέσω εκτίμησης με σχισμοειδή λυχνία ή εξετάζοντας την επιφάνεια του κερατοειδούς με χρήση κερατοειδικής τοπογραφίας. Τα συμπτώματα του κερατόκονου:

  • Παραμορφωμένη όραση σε όλες τις αποστάσεις
  • “Εικόνες "φαντάσματα" - εμφάνιση πολλών εικόνων όταν κοιτάζουμε ένα αντικείμενο
  • Ανεπαρκή νυχτερινή όραση
  • Φωτοευαισθησία
  • Κόπωση του ματιού
  • Σημαντική επιδείνωση της όρασης στο ένα μάτι
  • Διπλωπία στο ένα μάτι

Θεραπεία του κερατόκωνου
Στα αρχικά στάδια του, ο κερατόκωνος είναι ουσιαστικά ήπιος αστιγματισμός. Ως εκ τούτου, μπορεί να αντιμετωπιστεί με παραπλήσιους τρόπους, όπως:

  • Φακούς επαφής ή γυαλιά οράσεως, τα οποία συνιστούν αποτελεσματική αντιμετώπιση για την πλειοψηφία των περιπτώσεων κερατόκωνου, καθώς προσαρμόζουν το σημείο εστίασης για να διορθώσουν την παραμορφωμένη όραση.
  • Αεροδιαπερατούς φακούς επαφής: Σε ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο, οι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής διορθώνουν τον παραμορφωμένο κερατοειδή καλύπτοντας ή καμουφλάροντάς τον με την ομαλή εξωτερική επιφάνεια του φακού επαφής.

Χειρουργική επέμβαση: Σε μικρό ποσοστό περιπτώσεων, όταν οι φακοί επαφής δεν βοηθούν διορθώνοντας την όραση, υπάρχει δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης για την επιδιόρθωση του μη φυσιολογικού σχήματος του οφθαλμού. Παρ΄όλα αυτά η χειρουργική με λέιζερ δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω καταστροφής του κερατοειδούς.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc