Υπερμετρωπία

Ένα άτομο που υποφέρει από υπερμετρωπία, χαρακτηρίζεται από θολή ή θαμπή όραση όταν κοιτάζει κοντινά αντικείμενα, εκτός και αν καταβάλλει μια συνεχή προσπάθεια εστίασης , η οποία οδηγεί σε ένταση, πονοκέφαλο και κόπωση του ματιού.

Πού οφείλεται η υπερμετρωπία;
Υπερμετρωπία παρατηρείται όταν ένα μάτι είναι λιγότερο επίμηκες από το κανονικό. Αυτό το σχήμα οδηγεί στην εστίαση των εικόνων πίσω από τον αμφιβληστροειδή και όχι επάνω του. Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, η οποία συχνά είναι κληρονομική. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο φακός του ματιού πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να εστιάσει την εικόνα επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά χαρακτηρίζονται πολύ συχνά από ελαφρά υπερμετρωπία, καθώς όμως τα μάτια τους μεγαλώνουν και γίνονται πιο επιμήκη, η κατάσταση αυτή διορθώνεται στην ηλικία των επτά ή οκτώ ετών, σε γενικές γραμμές. Οι νεαροί ενήλικες που εξακολουθούν να έχουν υπερμετρωπία, πολύ συχνά δεν το καταλαβαίνουν γιατί έχουν αρκετή ευελιξία και δύναμη εστίασης και η κατάσταση κάπως διορθώνεται και χωρίς την βοήθεια γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής.

Συμπτώματα της υπερμετρωπίας
Στην αρχή, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ανιχνεύσιμα ή να είναι πολύ ελαφρά. Με την ηλικία, μπορεί κανείς να παρατηρήσει την αυξανόμενη δυσκολία να διακρίνει κανείς κοντινά αντικείμενα μέχρις ότου αρχίζουν πλέον να φαίνονται θολά ή θαμπά ακόμη και μακρινά αντικείμενα.

Μέθοδοι θεραπευτικής αγωγής για την υπερμετρωπία
Η υπερμετρωπία ρυθμίζεται εύκολα, εξάλλου ένα μάτι με υπερμετρωπία δεν παύει να είναι υγιές. Στο βαθμό που συμβαίνει όταν οι εικόνες εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να διορθωθεί με επανεστίαση των εικόνων επάνω στον αμφιβληστροειδή. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με τους κοινούς τρόπους διόρθωσης της όρασης, που περιλαμβάνουν:

  • Γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής: Η απλούστερη θεραπευτική αγωγή, την οποία επιλέγουν οι περισσότεροι άνθρωποι
  • Χειρουργική επέμβαση: υπάρχουν διαθέσιμες χειρουργικές λύσεις για την διόρθωση της υπερμετρωπίας, αλλά μπορεί να είναι δαπανηρές και να ενέχουν περισσότερους κινδύνους από τα διορθωτικά γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν την χρήση τεχνολογίας λέιζερ ή την διενέργεια τομών με κλασική χειρουργική επέμβαση και στόχο την  μεταβολή του σχήματος  του κερατοειδή στο μάτι που έχει προσβληθεί.

Η φωτογραφία είναι ευγενής προσφορά του National Eye Institute, National Institutes of Health.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc