Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας

Η ωχρά κηλίδα είναι γεμάτη κωνία, δηλ. τα νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση του φωτός. Όταν η ωχρά κηλίδα αρχίζει να γεμίζει υγρό, η ικανότητα αυτών των κυττάρων να αισθάνονται το φως εξασθενεί, προκαλώντας συμπτώματα όπως θολή ή θαμπή όραση, που μπορεί να είναι έντονα.

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας προσβάλλει το 30% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη επί 20 ή περισσότερα χρόνια και, αν δεν αντιμετωπισθεί με θεραπευτική αγωγή, το 20% μέχρι και το 30% των ασθενών θα έχει ήπια απώλεια της όρασης.

Ποιά είναι τα Αίτια του Διαβητικού Οιδήματος Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας;

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας συνιστά μια ακόμη επιπλοκή του διαβήτη, η οποία αποκαλείται διαβητική αμφιβληστροειδίτιδα, στην οποία τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι έχουν βλάβες και επιτρέπουν τη διαφυγή υγρού.

Υπάρχουν δύο είδη διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας, τα οποία κατατάσσονται ανάλογα με τον τρόπο που εισέρχεται το υγρό στην ωχρά κηλίδα:

Eστιακό διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, οφειλόμενο σε μικροανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία, γνωστές ως μικροανευρύσματα.

Διάχυτο διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, οφειλόμενο σε διεύρυνση των τριχοειδών του αμφιβληστροειδούς, των μικρών δηλαδή αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού.

Η σοβαρότητα του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

  • Βαθμός διαβητικής αμφιβληστροειδίτιδας
  • Χρονικό διάστημα από την εμφάνιση του διαβήτη
  • Τύπος του διαβήτη
  • Οξεία υπέρταση
  • Κατακράτηση υγρών
  • Υποαλβουμιναιμία, δηλ. χαμηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης στο αίμα
  • Υπερλιπιδαιμία, δηλ. υψηλή συγκέντρωση λιπαρών ενώσεων στο αίμα

Συμπτώματα του Διαβητικού Οιδήματος της Ωχράς Κηλίδας

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν τον κίνδυνο, με το πέρασμα του χρόνου, να αναπτύξουν διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Αν πάσχετε από διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχετε την όρασή σας συχνά. Δεν θα πρέπει να αδιαφορήσετε αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως:

  • Θολή ή θαμπή όραση
  • Διπλωπία
  • «Μυγάκια» στα μάτια

Αντιμετώπιση του Διαβητικού Οιδήματος της Ωχράς Κηλίδας

Κατά κανόνα, δύο είναι οι  χειρουργικές επεμβάσεις  για την αντιμετώπιση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Και οι δύο στοχεύουν στη διατήρηση της όρασης του ασθενούς και στην μείωση της πιθανότητας μελλοντικής απώλειάς της:

Θεραπευτική αντιμετώπιση με την χρήση λέιζερ για το εστιακό διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Χρησιμοποιεί λέιζερ για να κλείσει τις διαρροές στα αιμοφόρα αγγεία, αποτρέποντας την είσοδο του υγρού στην ωχρά κηλίδα. Τρεις μήνες μετά την αγωγή, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις για να διασφαλισθεί ότι το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας έχει ανταποκριθεί στην θεραπεία.

Θεραπευτική αντιμετώπιση με την χρήση λέιζερ για το διάχυτο  διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Τρεις μήνες μετά την αγωγή, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις για να διασφαλισθεί ότι το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας έχει ανταποκριθεί στην θεραπεία.

Η φωτογραφία είναι ευγενής προσφορά του National Eye Institute, National Institutes of Health.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc