Ξένα σώματα /Ερεθιστικοί παράγοντες των ματιών

Ένα ξένο σώμα μπορεί να είναι ένας κόκκος σκόνης, άμμου ή άλλης ουσίας που έρχεται σε επαφή με το μάτι. Συνήθως, αυτά τα αντικείμενα είναι τόσο μικρά που δεν τους δίνουμε σημασία, και τα οποία, όταν εισχωρήσουν στο μάτι, είναι αβλαβή και μπορούμε εύκολα να τα απομακρύνουμε. Παρόλα αυτά, ανάλογα με το κάθε αντικείμενο και το πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει στο μάτι, τα ξένα αντικείμενα πιθανόν να συνεπάγονται σοβαρό κίνδυνο. 

Πού οφείλονται τα ξένα σώματα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ξένα σώματα είναι απλώς σωμάτια στην ατμόσφαιρα που εισχωρούν στο μάτι γιατί δεν τα βλέπουμε. Εντούτοις, ένα ξένο σώμα μπορεί να εισχωρήσει στο μάτι για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένων και των ατυχημάτων ή της ακατάλληλης προστασίας των ματιών κατά την επιτέλεση εργασίας που δημιουργεί αιωρούμενα σωμάτια.

Συμπτώματα των ξένων αντικειμένων
Είστε σε θέση να αντιληφθείτε ένα ξένο σώμα στο μάτι σας.; Προφανώς ναι, από την στιγμή που έχετε κάποτε αντιληφθεί μια βλεφαρίδα που είχε μπει στο μάτι σας. Αν δεν το αντιλαμβάνεστε είτε δυσκολεύεστε να το απομακρύνετε, το μάτι σας μπορεί να έχει κοκκινίσει ή ερεθιστεί.

Θεραπευτική αγωγή για ξένα σώματα
Η κατεύθυνση της θεραπείας για ένα ξένο σώμα στο μάτι εξαρτάται από το τι σώμα είναι, καθώς και από τον βαθμό της επαφής του με το μάτι.

Τα μικρότερα ξένα σώματα, που περιλαμβάνουν άμμο, σκόνη ή μια βλεφαρίδα, μπορούμε εύκολα να τα απομακρύνουμε, στο σπίτι μας.

Η καλύτερη μέθοδος απομάκρυνσης είναι το πλύσιμο του ματιού με ένα κολλύριο ή, αν δεν υπάρχει, με νερό της βρύσης. Το πιο σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι η χρήση άφθονου νερού για να βεβαιωθούμε πως το σωμάτιο έχει απομακρυνθεί εντελώς από το μάτι.

Αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε το αντικείμενο στο μάτι σας, η απομάκρυνση με το χέρι είναι η επόμενη εναλλακτική. Συνιστάται η χρήση γάζας ή μπατονέτας, με μεγάλη προσοχή για να μην τραυματιστεί το μάτι. Βεβαιωθείτε ότι κοιτάζετε σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν όπου νιώθετε το ξένο σώμα (αν είναι στο επάνω βλέφαρο, να κοιτάζετε προς τα κάτω, και αντιστρόφως) για να προστατεύετε τον κερατοειδή.

Για μεγαλύτερα σώματα, ή για σώματα, τα οποία έχουν διεισδύσει στο μάτι, αναζητείστε το ταχύτερο δυνατόν ιατρική βοήθεια. Αν έχετε κάποια απορία σχετικά με την σοβαρότητα του τραυματισμού, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία στην φροντίδα της όρασης.

Υπάρχουν ιατρικές θεραπείες για την ζημιά που προξενούν τα ξένα σώματα, που ποικίλουν από επιτόπια θεραπευτική αγωγή, μεταφορά στα επείγοντα περιστατικά για να προσδιοριστεί η κατάλληλη θεραπεία σε περίπτωση τραυματισμού, μέχρι και χειρουργείο (για σώματα που έχουν διεισδύσει ή έχουν σχίσει το μάτι).

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc