Μυγάκια και Λάμψεις στα Μάτια

Τα μυγάκια είναι μικρές κηλίδες, στίγματα, γραμμές ή σχήματα, τα οποία υπεισέρχονται στο οπτικό πεδίο και δίνουν την αίσθηση ότι επιπλέουν μπροστά από το μάτι. Αν και δίνουν την αίσθηση μάλλον μακρινών αντικειμένων, στην πραγματικότητα είναι σκιές από κύτταρα και ίνες μέσα στο υαλώδες σώμα του ματιού (που έχει την υφή ζελέ).

Τα μυγάκια είναι συνήθως μεμονωμένα φαινόμενα, που παρατηρούνται και σε περιπτώσεις εντελώς κανονικής όρασης. Παρόλα αυτά, αν γίνονται όλο και συχνότερα και συνοδεύονται από λάμψεις, εκρήξεις ή "αυλακιές" από φως, που μοιάζουν με τα "αστεράκια" που βλέπει κανείς μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι,  μπορεί να είναι σημάδι πιθανής επικείμενης αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να συμβουλευτεί κανείς ένα ειδικό στην φροντίδα της όρασης.

Πού Οφείλονται τα Μυγάκια και οι Λάμψεις;
Το υαλώδες υγρό μπορεί να συρρικνωθεί και να σχηματίσει μικρά ογκίδια συμπαγούς μάζας. Αυτά τα ογκίδια μπορούν να ρίχνουν σκιές στον αμφιβληστροειδή και οι μορφές και τα σχήματα που προκύπτουν αναφέρονται ως «μυγάκια».

Πολλές φορές, κατά την διαδικασία συρρίκνωσης του υαλώδους,  παραμένει ένα μέρος του προσκολλημένο στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος είναι σα να το "σέρνει". Το αποτέλεσμα που προκύπτει από την κίνηση των νευρικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς είναι δυνατόν να προκαλεί την αίσθηση ότι το μάτι βλέπει λάμψεις.

Συμπτώματα που Σχετίζονται με τα Μυγάκια και τις  Λάμψεις στα Μάτια

Μυγάκια:

  • Εμφάνιση μαύρων σχημάτων και γραμμών στο οπτικό πεδίο
  • Συχνή εμφάνιση σχημάτων που μοιάζουν με τούφες και εξαφανίζονται σχεδόν ακαριαία

Λάμψεις στο Μάτι:

  • Εμφάνιση εκρήξεων ή αυλακιών φωτός στο οπτικό πεδίο
  • Πιθανή εμφάνιση έκρηξης σε μια μικρή περιοχή του οπτικού πεδίου είτε αρκετών εκρήξεων σε μια ευρύτερη περιοχή

Μέθοδοι Αντιμετώπισης για τα Μυγάκια και τις Λάμψεις στα Μάτια
Συνήθως, τα μυγάκια δεν είναι σημάδι για τίποτα επικίνδυνο και το απλό κοίταγμα προς τα πάνω ή προς τα κάτω μπορεί να τα απομακρύνει από το οπτικό πεδίο.Παρόλα αυτά, αν συνοδεύονται και από λάμψεις στα μάτια, μπορεί να είναι σημάδι αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει  σε σοβαρή απώλεια της όρασης. Για το λόγο αυτό, συνιστάται σε όποιον βλέπει λάμψεις να προγραμματίσει τάχιστα μια εξέταση των ματιών του από τον ειδικό στην φροντίδα της όρασης που τον παρακολουθεί.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc