Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή της διαφανούς μεμβράνης (δηλ. του επιπεφυκότα χιτώνα) που καλύπτει το εσωτερικό του βλεφάρου και το μάτι. Είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνά και, συνήθως, δεν είναι σοβαρή. Παρόλ' αυτά είναι δυσάρεστη και όταν προξενείται από λοίμωξη είναι άκρως μεταδοτική.

Πού οφείλεται η επιπεφυκίτιδα;
H επιπεφυκίτιδα μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, σε γενικές όμως γραμμές είναι το επακόλουθο μιας βακτηριακής ή ιογενούς λοίμωξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προέρχεται από αλλεργίες, περιβαλλοντικά χημικά ή να έχει μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια του τοκετού. Σε όλες τις περιπτώσεις, η κατεύθυνση της θεραπείας καθορίζεται από τα υποκείμενα αίτια.

Συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας

Ένας επαγγελματίας στην φροντίδα της όρασης μπορεί να εντοπίσει την παρουσία και την αιτία της επιπεφυκίτιδας μέσω μιας εξέτασης του επιπεφυκότα και των παρακείμενων περιοχών.

Εκτός από το ροζ χρώμα, σήμα κατατεθέν της επιπεφυκίτιδας, άλλα σημάδια που είναι αψευδείς μάρτυρες περιλαμβάνουν:

  • Αίσθηση ξένου σώματος σε ένα ή και στα δύο μάτια
  • Κνησμό (φαγούρα) και κάψιμο σε ένα ή και στα δύο μάτια
  • Κιτρινωπή έκκριση από ένα ή και από τα δύο μάτια
  • Υπερβολική δακρύρροια από ένα ή και από τα δύο μάτια
  • Δημιουργία τσίμπλας ή κρούστας κατά τη νύχτα, που δυσχεραίνει το άνοιγμα των ματιών
  • Εξοίδηση (πρήξιμο) στα βλέφαρα

Ο γιατρός θα εντοπίσει την ακριβή αιτία για την οποία το μάτι σας δείχνει ροζ, βασιζόμενος στα συμπτώματά σας και το πώς αυτά εμφανίσθηκαν.

Μέθοδοι θεραπευτικής αγωγής της επιπεφυκίτιδας
Η επιπεφυκίτιδα, σε γενικές γραμμές, θα κάνει τον κύκλο της, όμως μπορούν να γίνουν πολλά προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή και να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Περιλαμβάνουν το συχνό πλύσιμο των χεριών, την χρήση καθαρής γάζας κάθε φορά που σκουπίζετε τα μάτια σας, την οποία θα πρέπει να πετάτε αμέσως, καθώς και την αποφυγή από κοινού χρησιμοποίησης με άλλους οποιουδήποτε πράγματος είναι πιθανόν να έλθει σε επαφή με το μάτια σας, όπως μαντηλάκια, πετσέτες, γυαλιά ηλίου, μέικαπ, οφθαλμικές σταγόνες ή μαξιλάρια.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc