Ραγοειδίτιδα

Ο ραγοειδής χιτώνας είναι μια ενάγγεια, ινώδης στοιβάδα που προστατεύει το μάτι και είναι εξαιρετικά σημαντική για την θρέψη και την ανταλλαγή αερίων.   Αποτελείται από τρία μέρη: Την ίριδα, το ακτινωτό σώμα και τον χοριοειδή χιτώνα . Όταν κάποιο από τα μέρη του ραγοειδούς χιτώνα φλεγμένεται, η κατάσταση αυτή αποκαλείται ραγοειδίτιδα.

Υπάρχουν τρεις τύποι ραγοειδίτιδας που προσβάλουν τρία διαφορετικά μέρη του ραγοειδούς χιτώνα.

Τύποι ραγοειδίτιδας
Πρόσθια ραγοειδίτιδα – Πρόκειται για την συνηθέστερη μορφή ραγοειδίτιδας (40-70% των περιπτώσεων). Προσβάλει την ίριδα και τον περιβάλλοντα ιστό της, γνωστό ως ακτινωτό σώμα. Η πρόσθια ραγοειδίτιδα αποκαλείται ενίοτε ιρίτιδα από την ίριδα, που είναι τμήμα του ραγοειδούς χιτώνα και συνήθως προσβάλλεται σε αυτόν τον τύπο της νόσου.

Διάμεση ραγοειδίτιδα – Πρόκειται για άλλο τύπο ραγοειδίτιδας που προσβάλει την περιοχή ακριβώς πίσω από το ακτινωτό σώμα (pars plana) καθώς και το πλέον προβεβλημένο άκρο του αμφιβληστροειδούς. Είναι ο πιο σπάνιος τύπος ραγοειδίτιδας.

Οπίσθια ραγοειδίτιδα – Σπάνια μορφή της νόσου που προσβάλει το πίσω μέρος του ματιού, τον χοριοειδή χιτώνα και δύναται να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή και/ή το οπτικό νεύρο. Αυτή η μορφή αντιμετωπίζεται δυσκολότερα από όλες και συχνά συνδέεται με προοδευτική απώλεια της όρασης.

Ποιά είναι τα αίτια της ραγοειδίτιδας;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει προφανές υποκείμενο αίτιο της ραγοειδίτιδας. Πρόκειται για κατάσταση που συνδέεται με ευρύ φάσμα ασθενειών και συνδρόμων και ενδέχεται να προκληθεί και ως αποτέλεσμα της φυσικής απόκρισης του σώματός μας στις λοιμώξεις.

Περίπου οι μισές περιπτώσεις πρόσθιας ραγοειδίτιδας δεν συνδέονται με άλλες νόσους. Στις περιπτώσεις αυτές η ραγοειδίτιδα είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του ματιού.

Συμπτώματα της ραγοειδίτιδας
Η ραγοειδίτιδα δύναται να εμφανιστεί ξαφνικά, με ερεθισμό του ματιού (κοκκίνισμα) και πόνο, ή σταδιακά με ήπιο πόνο ή ερυθρότητα σε συνδυασμό με βαθμιαία θόλωση της όρασης. Τα συμπτώματα της ραγοειδίτιδας ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

  • Φωτοευαισθησία
  • Θολότητα όρασης
  • Πόνο στο μάτι
  • Ερυθρότητα
  • Μαύρες κηλίδες

Αντιμετώπιση της ραγοειδίτιδας
Εάν αντιμετωπιστεί άμεσα, η ραγοειδίτιδα αποκρίνεται συνήθως καλά. Οι πλέον συνήθεις θεραπευτικές προσεγγίσεις της ραγοειδίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτικό κολλύριο σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη. Καθώς το κολλύριο ενδέχεται να μην διεισδύσει στο πίσω μέρος του ματιού αυτό το είδος θεραπείας δεν έχει αποτελέσματα στην οπίσθια ραγοειδίτιδα.
  • Περιοφθαλμικές εγχύσεις στεροειδών – αυτή η μορφή θεραπείας προκαλεί δυσφορία, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε περιπτώσεις οξείας ραγοειδίτιδας.
  • Συστηματική ή στοματική χορήγηση στεροειδών, άλλων ανοσοκατασταλτικών ή αντιμεταβολιτών.  Η δόση που απαιτείται για την διείσδυση και θεραπεία της ραγοειδίτιδας συχνά συνδέεται με τις παρενέργειες των φαρμάκων στο υπόλοιπο σώμα (συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Cushing καθώς και των βλαβών στους νεφρούς, στο ήπαρ και στον μυελό των οστών).

Βασική πηγή των πληροφοριών αυτών είναι η ιστοσελίδα της Ομάδας Ενημέρωσης για την Ραγοειδίτιδα (The Uveitis Information Group),www.uveitis.net

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc