Στραβισμός

Ο στραβισμός εκδηλώνεται όταν τα μάτια ενός ατόμου δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν στο ίδιο σημείο ταυτόχρονα και εμφανίζονται λανθασμένα ευθυγραμμισμένα ή να στρέφονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Συνήθως αυτό προκύπτει από την αδυναμία των μυών σε ένα ή και στα δύο μάτια. Το αδύναμο μάτι θα στραφεί προς τα μέσα, προς την μύτη, και μακριά από το αντικείμενο, επάνω στο οποίο πρέπει να εστιαστεί. Το μάτι που αποκλίνει μπορεί να είναι το ίδιο σε κάθε περίπτωση, ή μπορεί να είναι ένα διαφορετικό μάτι σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Στα αρχικά στάδια, ο στραβισμός μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό ή διπλωπία, επειδή τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται μαζί. Ένα μικρό παιδί με στραβισμό ασυνείδητα απορρίπτει την εικόνα του λανθασμένα ευθυγραμμισμένου ματιού και μπορεί να μην αναπτυχθούν οι σχετικές νευροσυνάψεις μεταξύ του ματιού και του εγκεφάλου τους. Αυτό μπορεί να κάνει το μάτι να μείνει μόνιμα στραμμένο – μια κατάσταση γνωστή ως αμβλυωπία, η τεμπέλικο μάτι.

Ο στραβισμός εμφανίζεται αρκετά συχνά στα βρέφη. Είναι ευκολότερο να διορθωθεί όταν διαγνώνεται νωρίς. Συχνά δεν είναι μια κατάσταση την οποία τα βρέφη και τα παιδιά απλώς ξεπερνούν μεγαλώνοντας, επομένως τα παιδιά με μάτια που φαίνονται λανθασμένα ευθυγραμμισμένα θα πρέπει να εξεταστούν και η κατάστασή τους να αντιμετωπιστεί καταλλήλως.

Πώς Προκαλείται ο Στραβισμός;
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που προκαλούν τον στραβισμό και φαίνεται ότι είναι κληρονομικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρή υπερμετρωπία, που δεν έχει αντιμετωπιστεί. Ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει στραβισμό, όπως και να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τους μύες του ματιού.

Σημάδια του Στραβισμού

Τα πιο προφανή σημάδια του στραβισμού είναι όταν τα μάτια φαίνονται να στρέφονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Υπάρχουν, όμως, περισσότερα σημάδια του στραβισμού, που συχνά παρατηρούνται στα παιδιά και περιλαμβάνουν:

  • Μάτια που δεν κινούνται μαζί
  • Ασύμμετρα σημεία αντανάκλασης σε κάθε μάτι
  • Κλίση του κεφαλιού προς την μια μεριά
  • Ανικανότητα υπολογισμού του βάθους
  • Αλληθωρισμός με το ένα μάτι μόνο

Αντιμετώπιση του Στραβισμού
Για να βελτιωθεί η όραση, οι αδύνατοι μύες στο/α πληγέν/τα μάτι/α θα πρέπει να αναγκαστούν να λειτουργήσουν. Αρκετές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες ή σε συνδυασμό, ανάλογα με τον τύπο, την σοβαρότητα και την αιτία του στραβισμού, και περιλαμβάνουν:

  • Γυαλιά ή φακοί επαφής – αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν στραβισμό λόγω μη διορθωμένης υπερμετρωπίας
  • Αγωγή με ενέσεις – κοινώς γνωστή ως Botox, η ένεση χαλαρώνει τους συσπασμένους μύες στα μάτια, καθιστώντας ευκολότερο για τα μάτια να εστιαστούν εκεί που πρέπει..
  • Χειρουργική – τεντώνει και επανευθυγραμμίζει τους μύες στα μάτια∙ αυτή η μέθοδος έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αν και είναι ακριβή και ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τις άλλες επιλογές.
  • Κλείσιμο ή κάλυψη του ματιού που βλέπει καλύτερα – παρόμοια με τις οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές, αυτή η μέθοδος στοχεύει στην ενδυνάμωση του αδύνατου ματιού.

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του National Eye Institute, National Institutes of Health.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc