Νόσος του Graves

Η νόσος του Graves είναι διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, κατά την οποία ο αδένας αυτός, που παράγει ορμόνες αποκρινόμενος σε ξένους εισβολείς, όπως ιούς και βακτηρίδια, υπερλειτουργεί, με αποτέλεσμα μια σειρά φυσικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων της απώλειας βάρους, των ταχυπαλμιών, της εφίδρωσης και μεταβολών στα οστά, στο δέρμα και στα νύχια. Τα μάτια επηρεάζονται μέσω μιας ξεχωριστής, αλλά συνδεόμενης με τον υπερθυρεοειδισμό νόσου, γνωστής ως οφθαλμοπάθειας του Graves. Η οφθαλμοπάθεια του Graves οφείλεται στην υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα που προσβάλει την περιοχή γύρω από τα μάτια και προκαλεί, μεταξύ άλλων, φλεγμονή, ερυθρότητα, πόνο, εισολκή βλεφάρου και προεξέχοντα, εξοιδημένα μάτια.

Παρ΄ό,τι η οφθαλμοπάθεια του Graves προκαλείται από τον υπέρ-δραστήριο θυρεοειδή αδένα, οι ορμόνες που προσβάλλουν τα μάτια δεν είναι οι ίδιες που προκαλούν αντιδράσεις σε άλλα μέρη του σώματος. Το 10% περίπου των περιπτώσεων Οφθαλμοπάθειας του Graves δεν πάσχουν από την νόσο του Graves.

Σε ακραίες περιπτώσεις οφθαλμοπάθειας του Graves, οι εξοιδημένοι μύες των ματιών ενδέχεται να πιέσουν υπερβολικά το οπτικό νεύρο, προκαλώντας διπλωπία ή απώλεια όρασης.

Ποιά τα αίτια της οφθαλμοπάθειας του Graves;
τοπίζει επιβλαβή κύτταρα και δημιουργεί αντισώματα για να τα καταπολεμήσει. Εφόσον δεν υπάρχουν επιβλαβή κύτταρα, τα αντισώματα καταλήγουν να συγχωνευτούν με τους μύες της περιοχής των ματιών, προκαλώντας έτσι την οφθαλμοπάθεια του Graves.

Συμπτώματα της Οφθαλμοπάθειας του Graves
Ο επαγγελματίας στην φροντίδα της όρασης μπορεί, εφόσον παρατηρήσει ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης, να ανιχνεύσει την ύπαρξη οφθαλμοπάθειας του Graves μέσω δοκιμής λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της οφθαλμοπάθειας του Graves είναι η φλεγμονή, η εξοίδηση και η ερυθρότητα του ματιού. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ασθενή σε ασθενή και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Φλεγμονή των ματιών
  • Ερυθρότητα του ματιού
  • Προεξέχοντα, εξοιδημένα μάτια
  • Ξηροφθαλμία
  • Αδυναμία των ματιών
  • Ευαισθησία των ματιών
  • Εισολκή των βλεφάρων

Θεραπεία της οφθαλμοπάθειας του Graves
Τα συμπτώματα της οφθαλμοπάθειας του Graves ενδέχεται να υποχωρήσουν εντελώς χωρίς παρέμβαση εντός ενός έτους. Πολλοί ασθενείς θα χρειαστεί να συνεχίσουν την θεραπεία ρύθμισης του υπερδραστήριου θυρεοειδούς αδένα καθώς και τις συμπτωματικές θεραπείες.  Στις εν λόγω θεραπείες περιλαμβάνονται:

Θεραπείες για τον υπερθυρεοειδισμό:

  • Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο: Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την κατάποση ραδιενεργού ιωδίου με στόχο την εξάλειψη των υπερδραστήριων θυρεοειδικών κυττάρων
  • Αντιθυρεοειδικά φάρμακα: Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του υπερδραστήριου θυρεοειδή καθώς και για την επιβράδυνση ή αναστολή της παραγωγής αντισωμάτων
  • Χειρουργική θυρεοειδούς: Η αφαίρεση του υπερδραστήριου θυρεοειδούς αδένα συνοδεύεται από θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Συμπτωματικές θεραπείες:

  • Φαρμακευτικές: Περιλαμβάνουν τα τοπικά λιπαντικά, όπως τα τεχνητά δάκρυα και άλλες θεραπείες για την άμβλυνση της φλεγμονής των ματιών και την λίπανση των προεξεχόντων ματιών.

Χειρουργικές επεμβάσεις: Οι χειρουργικές επιλογές που αφορούν αρκετά από τα συμπτώματα της οφθαλμοπάθεας του Graves περιλαμβάνουν επεμβάσεις αφαίρεσης τμημάτων της κογχικής περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τον εξοιδημένο ιστό, επανευθυγράμμιση των εξασθενημένων ματιών, ώστε να αποφεύγεται η διπλωπία και να ανακουφίζεται η δυσφορία και η εμφάνιση ζητημάτων που σχετίζονται με την εισολκή των βλεφάρων.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc