Παράλυση του Bell (προσωποπληγία)

Η παράλυση του Bell ή προσωποπληγία είναι μια πάθηση κατά την οποία μια από τις πλευρές του προσώπου υπόκειται νευρική βλάβη, με αποτέλεσμα σοβαρή αδυναμία ή παράλυση των προσωπικών μυών. Η ακινητοποίηση αυτή προκαλεί χαλάρωση της προσβεβλημένης πλευράς του προσώπου.

Η προσωποπληγία εμφανίζεται συνήθως από την μια μέρα στην άλλη και εξαφανίζεται μόνη της σε μερικές εβδομάδες.

Οι επιπτώσεις της παράλυσης του Bell για τα μάτια εκδηλώνονται συνήθως υπό μορφή ξηροφθαλμίας, υπερέκκριση δακρύων και αδυναμία κλεισίματος του ματιού.

Ποιά τα αίτια της Παράλυσης του Bell (προσωποπληγίας);
Τα αίτια της παράλυσης του Bell δεν είναι γνωστά, παρ΄ό,τι έχει συνδεθεί με παρουσία αρκετών άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της νόσου του Lyme, του HIV, της σαρκοείδωσης και λοιμώξεων των αυτιών.

Συμπτώματα της Παράλυσης του Bell (προσωποπληγίας)
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της παράλυσης του Bell είναι μια ξαφνική ακαμψία στην μια πλευρά του προσώπου. Η παράλυση μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά κατά την διάρκεια μερικών ημερών, αλλά συχνότερα επέρχεται εντελώς ξαφνικά. Πέραν της τάσης και της αδυναμίας ελέγχου της μίας πλευράς του προσώπου, τα πλέον συνήθη συμπτώματα της παράλυσης του Bell είναι, μεταξύ άλλων::

  • Ανεξέλεγκτη έκκριση σιέλου
  • Μούδιασμα της μιας πλευράς του προσώπου
  • Πόνος στο αυτί
  • Δυσκολία στην μάσηση και στην κατάποση
  • Συσπάσεις των μυών του προσώπου
  • Κεφαλαλγίες

Αντιμετώπιση της παράλυσης του Bell (προσωποπληγίας)
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παράλυση του Bell υποχωρεί χωρίς θεραπεία εντός μερικών εβδομάδων ή μηνών. Παρ΄όλα αυτά, εάν η προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου εμποδίζει τον ασθενή να κλείσει το μάτι του, πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε το μάτι να παραμείνει υγρό, όπως:

  • Κολλύριο:  Διατηρεί την επιφάνεια του ματιού υγρή και λιπασμένη
  • Οφθαλμικό επίθεμα: Προστατεύει το μάτι το βράδυ και συνοδεύεται από μια ειδική αλοιφή που διατηρεί την προσβεβλημένη περιοχή υγρή και καλυμμένη κατά την διάρκεια της νύχτας.

Γυαλιά οράσεως ή προστατευτικά γυαλιά: Για την προστασία των ματιών από ξένα σώματα.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc