Οπτικό σύνδρομο υπολογιστών

Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών είναι η κόπωση των ματιών σας όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό υπολογιστή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Όποιος έχει περάσει κάποιες ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα έχει προφανώς νιώσει κάποια από τα φαινόμενα της παρατεταμένης χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλης συσκευής με ψηφιακή τεχνολογία. Είναι προσωρινά και συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους, είναι όμως κάποιες φορές που η αίσθηση δυσφορίας που προξενούν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακολουθώντας κάποιες απλές πρακτικές...

Πού οφείλεται το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών; 
Υπάρχει μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι καθορίζουν το μέγεθος της κόπωσης που βιώνει το σώμα σας όταν εργάζεστε μπροστά σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο φωτισμός του χώρου, η απόσταση από την οθόνη, το θάμβος της οθόνης, η στάση του σώματος και η γωνία του κεφαλιού, για να μην αναφέρουμε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα όρασης από τα οποία μπορεί να πάσχετε. Ο καθένας από αυτούς ή και όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας δυσάρεστης αίσθησης κόπωσης στα μάτια σας.  

Συμπτώματα του Οπτικού Συνδρόμου Υπολογιστών
Ο ειδικός στην φροντίδα της όρασης που σας παρακολουθεί είναι σε θέση να διαγνώσει το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών μέσω μιας εξέτασης των ματιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πώς εργάζεται το μάτι ανταποκρινόμενο στην απόσταση από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Προφανώς θα πρέπει να έχετε βιώσει τουλάχιστον ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του οπτικού συνδρόμου υπολογιστών, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση των ματιών
  • Πονοκέφαλοι
  • Θαμπή ή θολή όραση
  • Ξηροφθαλμία
  • Πόνος στον αυχένα και τον ώμο

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως μη διορθωμένα προβλήματα όρασης, θάμβος, ανεπαρκής φωτισμός, ακατάλληλη στάση, κλπ.

Θεραπευτική αγωγή για το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών
Με τις παρακάτω απλές πρακτικές θα μειώσετε τις επιπτώσεις του οπτικού συνδρόμου υπολογιστών ή, ακόμη, και να τις προλάβετε:

  • Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός στο δωμάτιο είναι άνετος και σας προφυλάσσει από το θάμβος της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή
  • Τοποθετείστε την οθόνη του υπολογιστή σας έτσι ώστε το κεφάλι σας να βρίσκετε σε μια άνετη και φυσική στάση καθώς εργάζεστε.
  • Κάνετε διαλείμματα. Λίγα λεπτά μακριά από τον υπολογιστή σημαίνουν πολλά για τα μάτια σας. Μη ξεχνάτε πως το ίδιο ισχύει και για τα διαλείμματα για να τεντώσετε την πλάτη και τα χέρια σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε άνετα. Μια άνετη καρέκλα με ένα στήριγμα για τον αυχένα και την πλάτη θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κόπωση του αυχένα και των ώμων που συνήθως συνδέονται με το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc