Καταρράκτης σε Βρέφη

Τί είναι ο καταρράκτης;
Φυσιολογικά, τα παιδιά γεννιούνται με διαφανή φακό σε κάθε μάτι. Ο φακός εστιάζει αντικείμενα στον αμφιβληστροειδή και φέρνει τα αντικείμενα σε εστία, καθιστώντας δυνατό για το μάτι να τα δει. Αντί για διαφανή φακό, κάποια βρέφη γεννιούνται με γαλακτώδεις λευκούς φακούς, οι οποίοι είναι πού νεφελώδεις για να εστιάσουν σε αντικείμενα. Η παθολογική αυτή κατάσταση καλείται καταρράκτης. Ο αδιαφανής φακός δεν επιτρέπει την διέλευση του φωτός, έτσι ώστε αυτό να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, οπότε το βρέφος αδυνατεί να δει εικόνες και αντικείμενα.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, τα παιδιά αναπτύσσουν καταρράκτη τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Πού οφείλεται;
Η κληρονομικότητα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία καταρράκτη στα βρέφη και μικρά παιδιά. Προσφάτως, έχουν ανακαλυφθεί και άλλα αίτια. Για παράδειγμα, όταν οι μητέρες νοσήσουν από ιλαρά κατά την διάρκεια της κύησης, το παιδί μπορεί να γεννηθεί με καταρράκτη στο ένα ή και τα δυο μάτια ή, ακόμη, μπορεί να αναπτύξει καταρράκτη μετά την γέννηση. Υπάρχουν και κάποιες άλλες λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη κατά την γέννηση, και ο επαγγελματίας στην φροντίδα για την όραση που σας παρακολουθεί ή ο οικογενειακός γιατρός ίσως είναι σε θέση να σας βοηθήσει να καθορίσετε την αιτία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά;
Ο καταρράκτης στα νεογνά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, κατά προτίμηση προτού συμπληρώσει τους έξη μήνες, γιατί η εμποδιζόμενη όραση μπορεί να δράσει ανασταλτικά σε σημαντικά στάδια της ανάπτυξής του.

Η χειρουργική διαδικασία για τον καταρράκτη στα βρέφη μοιάζει πολύ με εκείνη που εφαρμόζεται στους ενήλικες, περιλαμβάνοντας την αφαίρεση του προσβληθέντος φακού από το μάτι. Ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας και την ανάπτυξη του ματιού, ο χειρούργος μπορεί να εμφυτεύσει ένα καινούργιο πλαστικό φακό, αντικαθιστώντας τον αρχικό.

Αν τα μάτια του μωρού δεν έχουν φθάσει στην πλήρη ανάπτυξή τους, το μωρό σας θα χρειάζεται γυαλιά ή φακούς επαφής για να βλέπει. Είναι δύσκολο για ένα μωρό να φοράει γυαλιά επί ημερησίας βάσεως, οπότε οι περισσότεροι γιατροί επιλέγουν τους φακούς επαφής ως την ασφαλέστερη και πρακτικότερη λύση για τα βρέφη μετά την χειρουργική επέμβαση.

Ερωτήσεις;

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc