CLOSE
MENU

Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωρχάς κηλίδας, ή ΗΕΩ, είναι μία φυσική διαταραχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, το οποίο αποκαλείται ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι το μέρος του ματιού που είναι υπεύθυνο για την πλέον οξεία όρασή μας, αυτήν που χρησιμοποιούμε όταν διαβάζουμε, όταν οδηγούμε, καθώς και όταν επιτελούμε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν λεπτή, διεισδυτική και κατευθείαν μπροστά όραση.

Υπάρχουν δυο διαφορετικοί τύποι της ΗΕΩ:

Ξηρά εκφύλιση της ωρχάς κηλίδας: μικρές κίτρινες εναποθέσεις, γνωστές ως drusen, συσσωρεύονται κάτω από την ωχρά κηλίδα και οδηγούν σε διάρρηξη των οπτικών κυττάρων, οδηγώντας τα σε βραδεία κατάρρευση. Η έκπτωση της λειτουργίας της ωχράς κηλίδας, οδηγεί σε βαθμιαία απώλεια της όρασης με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή είναι και η συνηθέστερη μορφή της ΗΕΩ, η οποία προσβάλλει, κατά προσέγγιση, το 90% των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια.

Υγρά εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: νέα αιμοφόρα αγγεία (χοριοειδική νεοαγγείωση) αρχίζουν να αναπτύσσονται σε περιοχές της ωχράς, όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται. Αυτό προξενεί ταχύτατα βλάβες στην ωχρά κηλίδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της κεντρικής όρασης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν και αυτός ο τύπος ΗΕΩ προσβάλλει μόνο το 10% περίπου του συνόλου των ατόμων με την ασθένεια, δεν παύει να ευθύνεται για το 90% της σχετιζόμενης με την ΗΕΩ σοβαρής απώλειας τα όρασης.

Παράγοντες κινδύνου για την ΗΕΩ

Ενώ τα αίτια της ΗΕΩ μπορεί να είναι άγνωστα∙ η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η διατροφή φαίνεται πως παίζουν ρόλο. Πράγματα όπως:

  • ηλικία
  • κάπνισμα
  • διατροφή
  • παχυσαρκία
  • έκθεση στο φως του ήλιου
  • υψηλή αρτηριακή πίεση

Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου.

Συμπτώματα της ΗΕΩ

Στα πρώιμα στάδια, η ΗΕΩ περνάει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, μπορεί δε να ανιχνευθεί μόνο μέσω εξέτασης του βυθού με διαστολή της κόρης του ματιού (μυδρίαση για εξέταση «βυθού»), η οποία αποκαλύπτει την συσσώρευση μικρών κίτρινων εναποθέσεων (drusen). Όμως, καθώς εξελίσσεται η ΗΕΩ, οι μικρές κίτρινες εναποθέσεις (drusen) μειώνουν την ικανότητα των οπτικών κυττάρων να μεταφέρουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά στην ωχρά κηλίδα, πράγμα που οδηγεί σε αντιληπτά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Θαμπή ή θολή όραση
  • Μια σκοτεινή ή κενή περιοχή στην κεντρική περιοχή της όρασης
  • Παραμόρφωση των ευθειών

Μέθοδοι θεραπείας για την ΗΕΩ

Η υγρά ΗΕΩ αντιμετωπίζεται με ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική λέιζερ (φωτοδυναμική) η οποία στεγανοποιεί τις διαρροές από τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτές οι σύντομες, συνήθως, και ανώδυνες διαδικασίες, που δεν απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, επιβραδύνουν ή και αναστρέφουν την εξέλιξη της εκφύλισης. Μένει μια μικρή και μονίμως σκοτεινή κηλίδα στο σημείο επαφής με το λέιζερ.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν μέθοδοι θεραπείας για ξηρά ΗΕΩ αν και η χρήση κάποιων διατροφικών συμπληρωμάτων έχει να επιδείξει επιβράδυνση της εξέλιξης στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Η Bausch + Lomb προσφέρει μια σειρά από βιταμίνες για το μάτι ειδικά διαμορφωμένες έτσι ώστε να παρέχουν τα συμπληρωματικά στοιχεία της διατροφής σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο από μεταβολές στην ωχρά κηλίδα και σε εκείνους στους οποίους έχει διαγνωσθεί ηλικιακή εκφύλιση της ωχρά κηλίδας. Ρωτήστε τον ειδικό στη φροντίδας της όρασης που σας παρακολουθεί αν οι PreserVision Eye Vitamins ενδείκνυνται για σας.

Επιπρόσθετη πληροφορία

*Οι παραπάνω προτάσεις δεν έχουν αξιολογηθεί από τον Food and Drugs Administration. Τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται για την διάγνωση, την θεραπεία ή την ιατρική φροντίδα ή την πρόληψη καμιάς ασθένειας.